דילוג לתוכן
16 באוקטובר 2012 / עידן לנדו

סוף סוף חופש תנועה בבקעת הירדן. אולי.

בשקט בשקט התפרסמה אתמול ידיעה שככל הנראה לא מעניינת את רוב הישראלים, לא תזעזע את מערכת הבחירות הקרובה, ובכל זאת יש לה השפעה דרמטית על חייהם של עשרות אלפי פלסטינים: צה"ל הודיע שיסיר את מגבלות התנועה אל ומתוך בקעת הירדן.

מגבלות התנועה הדרקוניות האלה עמדו על כנן משנת 2001 והוחרפו ביתר שאת ב-2005. עיקרן – איסור כניסת כלי רכב פלסטיניים לכל שטחי הבקעה אם הנהג איננו תושב הבקעה שעל שמו רשום הרכב. המגבלות האלה מיררו את חייהם של עשרות אלפי פלסטינים בבקעה, בהם קהילות בדואיות קטנות ומבודדות, שכל עורקי החיים והמסחר שלהם מחוברים לגב ההר. כך למשל כלי רכב הרשומים על שם מועצה מקומית (ולא על שם תושב הבקעה) לא הורשו לעבור במחסומים, בעלי קרקעות בבקעה שמתגוררים בכפרים ממערב למחסומים לא הורשו להיכנס לאדמותיהם, קרובי משפחה מדרגה ראשונה לא יכלו להיכנס לבקעה, וכדומה.

המגבלות הללו מעולם לא שירתו שום מטרה בטחונית. הבקעה היתה ועודנה האזור השקט ביותר מבחינת פעילות הטרור הפלסטיני; מחסומי הצבא ממילא היו פנימיים לגדה, ולא מנעו כניסת פלסטינים לישראל; וגם לשטח הבקעה עצמה ניתן היה להיכנס דרך הכניסה הדרומית ליריחו. למרות פניות חוזרות ועיקשות של האגודה לזכויות האזרח לשר הביטחון, מעולם לא הוצגה עילה בטחונית כלשהי להצבת המחסומים בבקעה. במהלך השנים נתפסו אומנם מחבלים במחסום בקעות עם מטעני חבלה. חלקם ניסו לפגוע בחיילי המחסום עצמם (כלומר – המחסום הפך למחולל טרור במקום למונע טרור), ואחרים היו נלכדים ממילא במחסומים שעל הקו הירוק, שכן מכשירי הבידוק זיהו את המטענים שלגופם.

המטרה האמיתית של המחסומים היתה אחרת: ניתוק הבקעה ממרחב המחיה הפלסטיני, הפעלת חנק כלכלי ודילולה מאוכלוסיה פלסטינית (למעט "עבדי המטעים" שנחוצים לשגשוג התנחלויות הבקעה), על מנת להקל על הסיפוח העתידי שלה למדינת ישראל. התכנית הזאת כוללת מהלכים משולבים של השתלטות על קרקעות פלסטיניות, הריסות בתים מסיביות וחסימת הגישה למקורות מים עד לרמה המשתווה לאזורי אסון הומניטריים, על פי מדדים בינלאומיים. כל ממשלות ישראל בעשור האחרון פועלות בעקביות ליישומה, בלי הבדל בין ימין לשמאל (הרוב המכריע של מתנחלי הבקעה הם אנשי תנועת העבודה והקיבוצים); את האדישות הישראלית לממדי הפשעים שמתבצעים בשמם ניתן להסביר, חלקית לפחות, בבורות המדהימה שלהם ביחס לבקעת הירדן.

והנה, באבחת קולמוס צבאית אחת – מגבלות התנועה הוסרו. מי, מה, למה? לצה"ל פתרונים. כפי שמעולם לא נומקו המגבלות, כך לא נומקה הסרתן. האם צה"ל פתאום מפקיר את בטחון אזרחי ישראל? האם חל שינוי דרמטי כלשהו בתשתיות הטרור בבקעה, בשליטה הפלסטינית עליהן, שהצדיק את השינוי?

ניתן רק לשער שלחץ חיצוני ולא שיקולים בטחוניים הובילו להחלטה. האגודה לזכויות האזרח כבר מנדנדת שנים לשרי הביטחון בנושא. ב-2006 שלחה האגודה מכתב ראשון לשר הביטחון עמיר פרץ ובו דרישה להסיר את המגבלות. במאי 2011 שוב שלחה האגודה מכתב, לשר הביטחון אהוד ברק, ובו תיאור מפורט של הפגיעה הקשה של מגבלות התנועה בתושבי הבקעה. ברק התעלם, והאגודה שיגרה תלונה למבקר המדינה באוגוסט 2011. ביוני 2012 שיגרה האגודה לשר הביטחון איום בפניה לבג"ץ, ובאוגוסט 2012 שוב התלוננה אצל מבקר המדינה על ההתעלמות מפניותיה. במהלך השנה שעברה פעל קמפיין נמרץ במיוחד של "פעולה אחת ביום" להסרת מגבלות התנועה בבקעה.

לכל המאמצים האלה הצטרף דו"ח של האיחוד האירופי, בתחילת השנה, שקבע כי ישראל מבצעת טרנספר כפוי בתושבי שטח C (כ-90% משטחי הבקעה שייכים לשטח C). בשנים האחרונות מגביר האיחוד את השקעותיו בשטח C (בתשתיות מים ואנרגיה סולארית ליישובים מבודדים), ונציגי הצבא מוצאים עצמם שוב ושוב במצב הלא נעים – איך להסביר לאירופאים מעונבים שסתימת בורות מים והחרמת מכליות מים הם צעדים הכרחיים במאבק בטרור?

הנה, אם כן, הדגמה מועילה ונדירה למדי של ההגיון הקולוניאלי הישראלי: נדרוך לפלסטינים על הצוואר כמה שאפשר, ונרפה ממנו רק כשהנזק התדמיתי יהפוך לבלתי נסבל. בין לבין נלהג על "ביטחון" ו"טרור", או שפשוט נשמור על שתיקה רועמת. טרנספר שקט? יעבוד יעבוד, לא יעבוד לא יעבוד.

הלקח האופטימי מכל הפרשה הזאת הוא שלחץ ציבורי עובד, ואקטיביזם עיקש לפעמים נושא פרי. קשה לי לדמיין איך מרגיש ישראלי שהתמסר במשך ימים ולילות בשנתיים האחרונות למאבק האפור וכפוי הטובה הזה, בלי להאמין אולי שהוא יוכתר בהצלחה (ועדיין, מבלי יכולת לחדול ממנו) – והנה, כנגד כל הסיכויים, ההצלחה הגיעה. זאת בוודאי תחושה של התעלות, לדעת שתרמת לשינוי כה משמעותי בחייהם של עשרות אלפי בני אדם, שנדחקו לתחתית שממנה כבר לא קיוו להיחלץ.

אף פוליטיקאי, אף מפלגה בישראל, לא הובילו את המאבק הזה, שהסתיים באחד ההשגים הגדולים של השמאל בשנים האחרונות. כולו פרי ההילולים של ארגוני החברה האזרחית. גם את זה ראוי לזכור בתוך קלחת הבחירות שבאה עלינו לרעה.

כמעט התפתיתי לסיים כאן, אבל נחש הספק הרע שוב הרים ראשו והזכיר נשכחות: בסרט הזה כבר היינו. אחרי פנייתה הראשונה של האגודה לזכויות האזרח בנושא מגבלות התנועה בבקעת הירדן, הבטיח שר הביטחון, עמיר פרץ, שהמגבלות יוסרו. זה היה באפריל 2007. זאת היתה הבטחת סרק; בפועל, חלו הקלות מזעריות בלבד (ניתנו אישורי כניסה רגליים לתושבי "חוץ", המגבלות על תנועת כלי רכב נותרו בעינן), מה שחייב פנייה מחודשת ב-2011. גם ההחלטה ההיא מלפני 5 שנים מוכיחה שמעולם לא היתה עילה ביטחונית ממשית להתעללות הזאת בתושבי הבקעה; והעובדה שאף אחד לא טרח ליישם אותה אז מלמדת שהשלטון הישראלי, מעצם מהותו, לא מאפשר לפלסטינים חיים נורמליים מרצונו החופשי, ועושה זאת רק תחת לחץ חיצוני, תדמיתי או משפטי.

האם גורלה של ההחלטה מהשבוע יהיה שונה? נשאל זאת כך: האם ישנם עוד מספיק אזרחים ישראלים בעלי מצפון שידרשו מהצבא לקיים סוף סוף את החלטות משרד הביטחון, לבטל את האפרטהייד בבקעת הירדן, ולנקוט דין אחד כלפי יהודים ופלסטינים – חופש תנועה לכולם? כמו שהבנתם, לבד זה לא יקרה. לבד לא קורה כאן כלום.


חיילי צה"ל מפקחים על מעבר ארגזי בצל מנקודה א' בגדה לנקודה ב' בגדה. מחסום תיאסיר, צפון הבקעה, 2008. צילום: מחסום ווטש

23 תגובות

להגיב
  1. אמיל זולה / אוק 16 2012 09:50

    אמיל זולה מוקיר את כל הפוסטים שלך וגם את זה – סוף סוף רגע של נחת

  2. יוסי / אוק 16 2012 10:59

    תודה, אבל המון לינקים לא עבדו לי…

  3. עידן לנדו / אוק 16 2012 11:03

    יוסי, כל הלינקים נבדקים לפני שאני מעלה פוסטים. יש בקרת איכות. אם משהו התפספס – תגיד בדיוק מה.

  4. עמית / אוק 16 2012 11:05

    יפה מאד. אולי עכשיו אפשר להתפנות ולטפל במה שקורה בדרום הר חברון? שם המצב לא פחות גרוע – בעצם הרבה יותר כי שם יש מתנחלים ימניים ונוער גבעות…

  5. יוסי / אוק 16 2012 11:39

    כל הלינקים לacri… אולי יש להם בעיה באתר.

  6. goolash / אוק 16 2012 12:53

    טוב שחזרת וטוב שסוף סוף יש חדשות טובות.
    אבל למה אתה חושב שהסיבה היא לחץ על הממשלה?
    ומעניין שבמקרה הזה, הציבור הישראלי היה אדיש לחלוטין לעניין וגם התקשורת לא התעניינה. נראה שישראלים לא יכולים להשפיע על הממשלה הישראלית כמו גורמים מחו"ל.

  7. שלומית שטייניץ / אוק 16 2012 13:18

    תודה רבה.

    למרות שני מאלה שיחסית יודעים – "סמולנית" פעילה – תמיד יש משהו חדש ומועיל

    שלומית

  8. עידן לנדו / אוק 16 2012 13:20

    גולש,

    לא יכול לחשוב על סיבה אחרת. היה איום בבג"ץ מבפנים, היו שאילתות של חברי כנסת בעקבות הקמפיין של "פעולה אחת ביום, ויש עניין גובר והולך מבחוץ. קשה להבחין במדויק בגבול בין השניים – פעילות של מחסום ווטש, דוח"ות של בצלם (היה דו"ח יסודי מאד על הבקעה, ראי קישור בתחילת הפוסט הגדול שלי על הבקעה), מגיעים לידיעתם של גורמים בחו"ל ונותנים להם תמונת מצב – בדרך כלל תמונה מדויקת יותר ממה שהציבור הישראלי יודע. למעשה בתקשורת הישראלית רק עמירה הס מסקרת את הבקעה. בקיצור, הלחץ עבד, והלקח הוא להמשיך בשיטות האלה.

  9. דוד N / אוק 16 2012 14:10

    מופז עדיין כרמטכ"ל ("מליון כדורים באוקטובר…." בגילוי לב נדיר מול קהל אוהד הסביר את פשר מדיניות הסגרים, החסימות וההשפלות במילים אלו: "המטרה להוגיע את הפלסטינים".
    מתישהו ב 2003-4.
    פירוש ח"נ-הכיבוש : במטרה לשתות בקשית את לשד חייהם, להשפילם ולבזותם.
    כלומר, יהיו אלה כה טרודים בשרידות, בליקוט פירורי זמנם וממונם, בלהיות מושפלים ומתגוננים מאלימותנו, עד שלא יוותר בהם כח למרוד ורצוי שאף יחדלו מלהתעקש להשאר במכורתם, וכמובן שגם נוכל להשתלט בייתר קלילות על אדמותיהם.

    ללא ספק הבליץ בארה"ב המתרחש ממש בימים אלו ברמה וחשיפה שלא היו עד כה (טריבונל ראסל, כינוס האירגונים היהודים מתעבי הכיבוש כולל הצהרת הרבנים שפורסמה לפני מספר ימים – וכמובן קריאת מספר זרמים נוצריים בארה"ב שהוגשה לממשל הקוראת גם היא לחתוך לישראל את המענק השנתי של ה 3.5 מיליארד $ ) – ואירועים דומים באירופה. תרמו את תרומתם.

  10. ujanissary / אוק 16 2012 16:07

    ולמרות ה-כ-ל לא הושג רוב יהודי בין הירדן לים ואפילו הממשלה מודה בכך. לא דובים ולא י-ם ואפילו לא די-9… הלחץ הדמוגרפי ימוטט את האוטוקרטיה – זו רק שאלה של זמן.

  11. ניצה אמינוב / אוק 17 2012 17:21

    אני תמיד מתפעלת מההשקעה הרבה שלך בכל פירסום שלך ולכן כה מוזר לי שלא ציינת את פעילות מחסוםווטש ובעיקר את דפנה בנאי הנוסעות בכל שבוע לבקעת הירדן ומדווחות על הטיהור האתני (מינוח שלי) הקורה שם. אני יודעת שדפנה הביאה לשם לא מעט עתונאים ומשלחות.
    כל הדוחות נמצאים באתר של מחסוםווטש.
    ניצה אמינוב

  12. Gilad Ronen / אוק 17 2012 19:04

    זה מה שקורה כשלא נלחמים מלחמות כמו שצריך.
    ככה עושים שלום:
    http://press.princeton.edu/titles/9120.html

  13. עידן לנדו / אוק 17 2012 20:21

    ניצה: ההאשמה לא הוגנת. זה לא היה פוסט שסוקר את הנעשה בבקעת הירדן; את הפוסט ההוא, הארוך מאד, כתבתי לפני יותר משנה. דפנה בנאי גם מקבלת בו קרדיט. לא הזכרתי כאן גם במילה את הדו"ח המעולה של בצלם – הכל מופיע שם. כאן הופיע סיכום קצר מאד של המצב בבקעה, עם הפניה לפוסט ההוא (במלים "התכנית הזאת"), כרקע לדיון בהחלטה מהשבוע.

    גלעד: מה זה הפרסומות האלה כאן? ומה הקשר בדיוק? ככל הידוע לי, אין מלחמה עם הפלסטינים, וגם אם היתה, אין שום הגדרה לניצחון במלחמה כזאת (זולת השמדת עם). הם כאן ואנחנו כאן, תקועים יחד לנצח.

  14. ניצה אמינוב / אוק 17 2012 20:46

    מקבלת. עם זאת נראה לי שהאגודה לזכויות האזרח קיבלה כאן קרדיט מאד גדול.
    ניצה

  15. Gilad Ronen / אוק 17 2012 20:49

    אין מלחמה עם הפלסטינים? נכון, צ'מברליין.
    ומתקפת הקש שלך בקשר לרצח עם היא לא טיעון, אלא סתם הכפשה. לא יודע מה גרם לך לחשוב על זה, אולי ההתרגשות.

  16. עידן לנדו / אוק 17 2012 20:59

    גלעד, אתה מתבקש להתאפק אם אין לך מה לומר. אין מלחמה עם הפלסטינים, זאת עובדה ולא דעה. בטח שאין מלחמה עם תושבי הבקעה; גם המנהל האזרחי לא מגדיר אותם כלוחמי אויב. אז קח את הדמגוגיה שלך למקום אחר.

  17. יניב מאיר / אוק 18 2012 15:09

    גלעד,
    אתה מפנה למחקר המתבסס על חקירת שש מלחמות, מתוכן 3 התרחשו לפני הספירה ואחת בשנת 270 לספירה. השתיים האחרות – מלחמת האזרחים האמריקנית ומלחמת העולם השניה – גם הן התרחשו בעולם שונה מהותית מזה של היום, אבל גם אם נתעלם מזה, כדאי להסתכל על שני דברים משתי המלחמות האלו:
    א. משך המלחמה ומספר ההרוגים *משני הצדדים*
    ב. מה קרה אחרי הנצחון המוחץ – שיקום מלא של הדרום בארה"ב (והשבתו לארה"ב כחלק שווה) ושיקום מלא של גרמניה כמדינה ריבונית שווה במשפחת העמים.

    אני מקווה שאת הנמשל תוכל להשלים לבד.

  18. עידן לנדו / אוק 18 2012 15:38

    יניב, חבל על המאמץ. יש פרובוקציות שצריך להתעלם מהן כשהן קטנות. עכשיו הוא יתחיל להגיד לך שבעצם המקרה של גרמניה מוכיח את התזה שלו, כי בלי התבוסה לא היה מתאפשר השיקום ולא היתה נעקרת תאוות המלחמות שלהם, וכו' וכו'. ולא יהיה לזה סוף. רק בעיה פעוטה – אין שום קשר לפוסט הנוכחי, אין שום קשר לשאלה האם נכון היה או לא נכון היה להטיל מגבלות תנועה דרקוניות על תושבי הבקעה. האנלוגיה כל כך מופרכת שאין להבין אותה אלא כניסיון שווא להסיט את הדיון. עובד מצוין באתרים אחרים, לא עובד אצלי.

  19. סתם הערה / אוק 18 2012 15:42

    לגבי עמיר פרץ: לפני שמבקרים אותו, כדאי לציין שהוא הודח מתפקידו כשר ביטחון כחודש לאחר המכתב הזה, כך שלא הייתה לו ממש הזדמנות ליישם מעבר להקלות החלקיות שיושמו.

  20. עידן לנדו / אוק 18 2012 16:52

    חודש זה די והותר לבטל מגבלות שאין שום טעם בטחוני בהן. למעשה אפשר לעשות את זה מהיום למחר, מערכת הביטחון יודעת יפה מאד להקים מחסומים במהירות הבזק כשצריך. רק כשצריך לפרק – נתקעים בסחבת. בדיוק כמו התחשבנות עם ביטוח לאומי. כשאתה טועה לרעתם, הם מיד יתקנו ויגבו את החסר. כשהם טועים לרעתך – יוציאו לך את הנשמה לפני שיחזירו גרוש.

  21. משתמש אנונימי (לא מזוהה) / אוק 23 2012 11:41

    יניב מאיר- מכיוון שכותב הבלוג חוסם תגובות שלי, אני לא אוכל לענות על השאלות שלך, למרות שיש לי תשובות.
    אם אם התגובה הזו תהיה כאן אם אני אעז לענות ברצינות התגובה לא תופיע כאן. אז כותב הבלוג צודק- חבל על המאמץ.
    גלעד.

  22. עידן לנדו / אוק 23 2012 13:11

    גלעד, אתה נחסם כשאתה זורק פרובוקציות. בכל מקרה, את הרצון שלך להתנצח על הגדרת העימות עם הפלסטינים כ"מלחמה" תצטרך לספק במקום אחר. אין לו שום קשר לנושא הפוסט. אתה מוזמן ליצור קשר עם יניב באופן פרטי.

  23. אמיר / מרץ 29 2013 08:38

    על אף העובדה שיש הרבה דברים שנעשים במדינה ללא הרבה מחשבה והגיון, השימוש במילה אפרטהייד זה דבר נבזב, לא הגיוני ובטח לא מועיל ע״י אנשים קיצוניים לכשעצמם. אתה כנראה לא מבין כלל את משמעות המילה אפרטהייד אם אתה משתמש בה בקונטקסט הישראלי ואם בכל זאת אתה חושב שזה מתאים, אז עליך ליישם את אותה המילה לגבי אנגליה שתחת כיבושה נמצאות סקוטלנד, ווילס, צפון אירלנד, וכן צרפת עם הקולוניות שלה, ארה״ב, אוסטרליה, סין, רוסיה, דנמרק ועוד מגינות דמוקרטיות ׳נאורות׳. תפסיק עם הסטנדרט הכפול ביחס למדינת ישראל. או שתהיה אמיתי או שתשתוק.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: